O cudownych właściwościach szałwii hiszpańskiej pisałam już tutaj. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wypróbowanie dietetycznego ciasta czekoladowo-owocowego z tymi nasionkami. Dlaczego dietetycznego? Bo w swoim składzie nie zawiera ani jajek ani masła czy oleju, które najbardziej podbijają kaloryczność wszystkich wypieków. Ciasto w smaku nie różni się od swoich bardziej tuczących odpowiedników, jedynie jego konsystencja jest trochę piankowato-żelowa ( co jest skutkiem użycia chii). Myślę jednak że dla osób, które chcą zaoszczędzić kalorie i zjeść deser bez wyrzutów sumienia, nie będzie miało to znaczenia.
Ja do ciast użyłam mrożonych malin, ale równie dobrze sprawdzą się truskawki, borówki czy czarne jagody. Oczywiście w sezonie proponuję wykorzystanie świeżych owoców, ale zimą mrożonki też będą odpowiednie.
Tabela wartości odżywczej :
Produkt
|
Energia - kalorie
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Wartości dla 1 kawałka
|
167,9 kcal
|
4,5 g
|
1,5 g
|
31,7 g
|
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki nasion chia
- szklanka wody
- 300g owoców jagodowych (np. malin)
- 4 łyżki miodu
Sposób przygotowania :
1. Nagrzać piekarnik do 200oC. Tortownicę lub inną blaszkę w której będziecie piec ciasto wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę, następnie kakao. Dodać proszek do pieczenia, sól i nasiona chia. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką.
3. Do blendera wrzucić owoce ( jeśli używacie mrożonek, trzeba je wcześniej rozmrozić ) i zalać wodą. Zmiksować na płynną, gładką masę. Dodać miód i miksować, aż do jego rozpuszczenia.
4. Wlać płynne owoce z miodem do miski z suchymi składnikami i wymieszać mikserem lub ręczną ubijaczką tak, żeby nie było grudek.
5. Wylać ciasto do przygotowanej wcześniej blaszki i wstawić do ciepłego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut, przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
0 komentarze:
Prześlij komentarz